تعیین تکلیف وضعیت پروژه های عمرانی در دوران کرونا

Rate this post

در مرداد 1400 به روز شد

یکی از مسایلی که کارفرمایان و پیمانکاران در دوران همه گیری ویروس کرونا با آن درگیر هستند تعیین تکلیف پروژه های عمرانی و وضعیت شاغلان در پروژه های عمرانی در دوران همه گیری کرونا و موج سوم افزایش مجدد شیوع این ویروس است.

سندیکای شرکت های ساختمانی خطاب به آقای دکتر حریرچی دبیر ستاد ملی مبارزه با کرونا با موضوع فعالیت های شرکتهای پیمانکاری در تاریخ 99/08/28 در نامه ای این موضوع را به شرح پیوست به این شکل مطرح کردند که به دلیل شیوع بیماری کرونا شرکتهای عضو سندیکا جهت تمکین از دستورات ستاد ملی مبارزه با کرونا در خصوص نحوه حضور و ادامه فعالیت شرکتها که عمدتا دفاتر مرکزی آنها در تهران فعال بوده و در سراسر کشور دارای کارگاه می باشند استعلام می نماید.

وضعیت-پیمانکاران-در-زمان-کرونا

سازمان برنامه و بودچه کشور همچنین درخواست کرد تا ستاد ملی مبارزه با کرونا پاسخ نامه سندیکای شرکت ساختمانی را برای ایشان نیز ارسال کند تا وضعیت پیمانکاران و مشاوران در دوران پاندمی ویروس کرونا و موج سوم این همه گیری مشخص شود.

وضعیت-پیمانکاران-در-زمان-کرونا

با وجود استعلام صورت گرفته از ستاد ملی مبارزه به کرونا و وجود نداشتن پاسخ قاطع و دقیق در خصوص فعالیت شرکت های پیمانکاری و مشاور در زمان موج سوم همه گیری ویروس کرونا سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان گیلان در نامه ای خطاب به رییس امور نظام فنی و اجرایی، مشاورین و پیمانکاران سازمان برنامه و بودجه کشور در خصوص نحوه فعالیت شرکت های ساختمانی دستورالعمل خود را به این شکل بیان می دارد که ضمن مدنظر قراردادن سلامت عوامل اجرایی شاغل در پروژه های عمرانی از ظرفیت هایی که در ماده 43 شرایط عمومی پیمان وجود دارد استفاده شود.

کرونا و ماده 43

ماده 43. بروز حوادث قهري

جنگ ، اعم از اعلام شده يا نشده ،انقلاب ها و اعتصاب هاي عمومي ، شيوع بيماري هاي واگير دار ، زلزله ، سيل ، و طغيان هاي غير عادي‌ ،‌آتش سوزي هاي دامنه دار و مهار نشدني ، طوفان ، و حوادث مشابه خارج از كنترل دو طرف پيمان كه در منطقه اجراي كار وقوع يابد و ادامه كار را براي پيمانكار ناممكن سازد جزء حوادث قهري به شمار مي آيد و در صورت بروز آنها ، به ترتيب زير عمل مي شود. در بروز حوادث قهري، هيچ يك از دو طرف مسئول خسارت هاي وارده به طرف ديگر در اثر اين حوادث نيست.

الف) پيمانكار موظف است ، كه حداكثر كوشش خود را براي حفاظت از كارهاي اجرا شده كه در وضعيت قهري رها كردن آنها منجر به زيان جدي مي شود و انتقال مصالح و تجهيزات پاي كار به محل هاي مطمئن و ايمن ، به كار برد. كارفرما نيز بايد تمام امكانات موجود خود را در محل ، در حد امكان ، براي تسريع در اين امر ، در اختيار پيمانكار قرار دهد.

ب) در مورد خسارت هاي وارد شده به كار هاي موضوع پيمان ، تاسيسات و ساختمان هاي موقت ، ماشين آلات و ابزار و وسائل پيمانكار به شرح زير عمل مي شود.

  1. 1. هرگاه خسارت هاي وارد شده به كارهاي موضوع پيمان ، مشمول بيمه موضوع بند (ج) ماده 21 باشد براي جبران آن ، طبق همان ماده اقدام مي شود.
  1. 2. اگر خسارت هاي وارد شده به كارهاي موضوع پيمان ، مشمول بيمه موضوع بند (ج) ماده 21 نيست يا ميزان آنها براي جبران خسارتها كافي نباشد جبران خسارت به عهده كارفرماست.
  1. 3. جبران خسارت هاي وارد شده به ساختمانها و تاسيسات موقت ، ماشين آلات و ابزار و وسايل پيمانكار ، با توجه به بند (د) ماده 21 ، به عهده پيمانكار است.

منظور از جبران خسارت هاي ياد شده ، در بند هاي ( ب-1)و (ب-2) ، اعاده كارها به صورت پيش از وقوع حادثه است. پس از رفع وضعيت قهري ، اگر كارفرما اعاده كارها را به حالت پيش از وقوع حادثه لازم و ميسر بداند ، پيمانكار مكلف است كه اجراي كارها را بي درنگ آغاز نمايد. در اين صورت ، تمديد مدت مناسبي براي اعاده كارها به وضع اول ، از سوي پيمانكار پيشنهاد مي شود كه پس از رسيدگي و تائيد مهندس مشاور و تصويب كارفرما ، به پيمانكار ابلاغ مي گردد.

ج) اگر كارفرما ادامه كارها به وضع اوليه را ضروري تشخيص ندهد ، يا اگر وضعيت قهري بيش از شش ماه ادامه يابد ، بدون رعايت بند (د) ماده 48 طبق ماده 48 ، به پيمان خاتمه مي دهد.

كارفرما هزينه توقف كار پيمانكار را براي مدت مازاد بر يك ماه ،طبق بند هاي (ب) و (ج) ماده 49 پرداخت مي كند.

پاسخ وزارت بهداشت به سندیکای شرکت های ساختمانی به این شرح است :

وضعیت پیمانکاران در زمان کرونا

با توجه به پاسخ وزارت بهداشت و درمان در رابطه با ادامه فعالیت طرح های عمرانی و پیمانکاران در زمان شیوع ویروس کرونا باید خاطر نشان کرد که ضنایع، واحدهای تولیدی، طرح های اجرایی و نظایر آن در گروه شغلی یک قرار دارند و با توجه به پروتکل های اعلامی این وزارت خانه وضعیت های زرد و نارنجی و حتی قرمز در این شرایط محدود کننده اجرای پروژه ها و طرح های عمرانی نیست اما کارفرمایان با توجه به شرایط کاری خود می توانند تصمیمات لازم را اتخاذ کنند و یا پیمانکاران با توجه به شرایط ، درخواست خود را به کارفرما ابلاغ کنند و با توجه به ماده 43 شرایط عمومی پیمان تصمیمات لازم را اخذ کنند. قابل توجه است که در شرایط کنونی هیچ چیز مهمتر از سلامت افراد داخل کار نیست و کارفرمایان و پیمانکاران باید شرایط سلامت جامعه را مهمتر از هر چیز بدانند.

آپدیت مرداد 1400

تکلیف پیمانکاران در زمان کرونا چیست؟ از ابتدای شیوع کرونا با توجه به تعطیلی های مختلف پیش آمده و عدم آگاهی پیمانکاران با دسته بندی شغلی خسارات زیادی به پیمانکاران وارد شد اما این بخشی از خسارات کرونا به ساخت و ساز کشور بود و بخش زیادی از کسب و کارها به دلیل رعایت شیوه نامه های بهداشتی هزینه هایی را در پروژه متحمل شدند که خارج از هزینه های پیشبینی شده قبلی آنها بود.

سازمان برنامه و بودجه کشور PDF بخشنامه دستورالعمل جدید جبران اثارناشی ازشیوع کرونا بشماره 1400/216997 در تاریخ 1400/05/12 منتشر کرد و به موجب این دستورالعمل کارفرمایان و دستگاه اجرایی موظف شد به پیمانکارانی که  در فاصله زمانی وجود ویروس کرونا مشغول به فعالیت بوده اند ضریبی را در کار آنها ضرب کند

جدول ضریب جبرانی کرونا
جدول ضریب جبرانی کرونا

این دستورالعمل به منظور جبران آثار ناشی از شیوع بیماری کرونا (کووید 19) بابت رعایت پروتوکل های بهداشتی ابلاغی در قراردادها و پیمان های ریالی که زمان ارایه پیشنهاد قیمت پیمانکار 98/12/01 تا 1400/03/31 بوده.

این دستورالعمل قرار است راهنمای کارفرمایان و دستگاه های اجرایی برای پرداخت مبالغ جبرانی ناشی از شیوع بیماری کرونا در کارکردهای 1399/01/15 تا 1400/06/31 قرار گیرد

برای اینکه متوجه شوید شرایط برای دریافت این ضریب دارید این بخشنامه را از این صفحه دانلود کنید.

4 دیدگاه برای “تعیین تکلیف وضعیت پروژه های عمرانی در دوران کرونا

  1. رضا گفته:

    عجب ضرر و زیانی.چه درصد بالایی.متاسفانه.این ضرایب جایی از پیمانکار درمان نمیکنن

  2. مجتبی گفته:

    واقعا این کارشناسان و آنالیزورهای برنامه و بودجه می بایست در ستاد پرداخت یارانه نقدی آموزش دیده باشند ،این چه درصدی است که ابلاغ شده.

  3. سعید گفته:

    ضرایب اینقدر بالا است که منجر به میلیاردر شدن کارفرما ها خواهد شد، مظلوم سازمان برنامه و بودجه

  4. ناشناس گفته:

    مثل کنجد سنگک برای دندون میمونه که به زور با خلال دندون پیدا بشه البته نصف کمتر کنجد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *